9,5 op Funda Open en eerlijk
9,5 op Funda Open en eerlijk Glimlach gegarandeerd

Waarom kiezen voor een bouwkundige keuring?

bouwkundige keuring

Herken je dat je tijdens de eerste bezichtiging op een roze wolk zit en alles perfect lijkt? Dat je bij je tweede bezoek ineens veel meer details of zelfs een scheur ziet? Hoe weet je nou of de scheur puur cosmetisch is of misschien een funderingsprobleem is?

Het is een open deur…
Maar schakel een aankoopmakelaar in! Zij weten namelijk of het nodig is om nader onderzoek te doen naar de woning en of die scheur in het plafond constructief is of niet. Wij zijn niet van ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’, maar vertellen je wel graag wat de voordelen van een aankoopmakelaar zijn.

Waar moet je op letten?
Verkopers van een woning hebben een mededelingsplicht: dit wil zeggen dat ze aan kopers moeten vertellen als hun woning gebreken heeft. Hier tegenover staat dat jij als koper een onderzoeksplicht hebt. Jij bent ervoor verantwoordelijk om zo goed mogelijk te onderzoeken wat de staat van de koopwoning is. Alles wat zichtbaar is, behoort tot de onderzoeksplicht van de koper. Er zijn een aantal punten waar je naar moet kijken:

  1. Lekkages
  2. Schilderwerk
  3. Kozijnen 
  4. Vochtplekken 
  5. Tocht 
  6. Cv-ketel. 

Wil je graag een bod doen, maar ben je nog niet 100% zeker van de staat van het huis? Vraag dan een bouwkundige keuring aan.

Wat is een bouwkundige keuring?
Via een bouwkundige keuring wordt de staat van de woning bepaald. Tijdens de keuring bekijkt de bouwkundige het gehele huis en eventuele opstallen van boven naar beneden en aan de binnen- en buitenkant. Daarbij wordt alleen visueel gekeurd; er wordt niets weggebroken om ergens achter te kijken, maar er wordt wel op het dak gekeken en via luiken en kruipruimtes wordt de vloer geïnspecteerd. Daarna stelt de bouwkundige een rapport op met kostenbegroting voor reparaties en onderhoud.

Welke punten worden er gecontroleerd bij een bouwkundige keuring?
De keuring betreft een beoordeling van de volgende elementen:

  • Fundering, kruipruimte (beperkt) en vloeren.
  • Riolering, ventilatie, leidingwerk in kruipruimte.
  • Bouwkundige staat van vloeren, muren, metselwerk, voegwerk en lateien.
  • Vochtmetingen m.b.t. houtrot en doorslaand- en optrekkend vocht.
  • Staat en toestand van dak, pannen, dakbeschot, goten, zink en schoorstenen.
  • Technische staat en te verwachten levensduur van dakbedekking en dakconstructie.
  • Staat van puien, kozijnen, ramen, deuren, enz.
  • Visuele beoordeling van de technische staat van de CV installatie.
  • Visuele beoordeling van de technische staat van de elektrische installatie.
  • Visuele beoordeling van de onderhoudsstaat van de keuken.
  • Visuele beoordeling van de onderhoudsstaat van alle overige sanitaire groepen.
  • Een oordeel over de staat van evt. schuren, garages en opstallen.
  • Vaststellen aanwezigheid loden waterleiding, risico koolmonoxide e.d.

Is de keuring verplicht?
Sinds begin dit jaar staat het ontbindende voorbehoud van een bouwkundige keuring standaard in het voorlopig koopcontract. Maar de keuring is niet verplicht. Je kunt een bieding doen onder voorbehoud, maar een verkoper kan natuurlijk ook voor geïnteresseerden kiezen die bieden zonder voorbehoud. Jij als koper staat sterker tijdens de onderhandeling over de prijs als er uit de keuring herstelpunten komen die nog niet bekend waren. 

Christiaan van der Sanden, eigenaar Open Makelaars: ‘’Een aankoopmakelaar kan tijdens een bezichtiging een huis al goed inschatten. De makelaar weet waar je als kijker op moet letten en adviseert je hierin. Elke bouwperiode heeft zijn specifieke gebreken en dus is het afhankelijk van de bouwperiode en de staat van het huis of een bouwkundige keuring zinvol is.’’

Waarom zou ik een keuring laten doen?
Voor jou als koper is het belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten om (eventuele) gebreken te verhelpen. Zo kun je voor jezelf bepalen of je de woning wel of niet wilt kopen. Een bouwtechnische keuring kun je gebruiken als ontbindende voorwaarde. De voorwaarden worden zo deel van de onderhandeling met de verkopende partij. Als je bod vervolgens geaccepteerd wordt, worden de voorwaarden meegenomen in de koopovereenkomst. Je kunt met de uitkomst van de keuring dus onderhandelen over de vraagprijs.

Hoe kies je de juiste bouwkundig ingenieur?
Een bouwkundig rapport moet gemaakt worden door een gecertificeerde partij, denk aan de gemeente, VEH of een bouwkundig bedrijf dat ingeschreven staat bij de KvK. Dit staat in de algemene voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie. Degene die het rapport opmaakt, mag niet betrokken zijn bij de koop of verkoop van de woning. De kosten voor een bouwtechnische keuring verschillen per partij, en worden onder andere bepaalt door het aantal m2. Je kunt rekenen op een bedrag tussen de €250 – €450. In onze Open Community vind je bouwkundige ingenieurs in Arnhem en Nijmegen die voor jou een bouwkundige keuring maken. Zo kun jij je droomwoning kopen!