Het huis, de wijk, de tuin, de prijs: alles klopt! En dan zie je ineens ‘onder bod’ of ‘onder optie’ staan. Geen paniek, dit betekent niet direct dat je de woning op je buik kunt schrijven! We leggen je graag uit wat het verschil is en of en hoe je deze woning nog kunt bemachtigen.
Woning onder optie
Een woning onder optie komt vrijwel alleen voor bij nieuwbouwwoningen. Een optie kun je eigenlijk vergelijken met een reservering. Tijdens de optieperiode krijg je de tijd om uit te zoeken en te beslissen of je deze woning echt wilt kopen. Gedurende deze periode mag de verkoper de woning niet verkopen aan een andere partij. Verder brengt een optie geen verplichtingen met zich mee. Dus, besluit je de woning te kopen? Gefeliciteerd! Zie je er toch van af? Geen probleem. Juist vanwege deze vrijblijvendheid komt een woning onder optie vrijwel nooit voor bij particuliere verkoop.
Woning onder bod
Wanneer een woning onder bod is dan betekent het dat er een serieuze gegadigde is. Deze heeft een bod uitgebracht en een tegenvoorstel ontvangen. Kort gezegd: de verkoper en mogelijke koper zijn met elkaar in onderhandeling.
In deze periode kun jij de woning nog wel bezichtigen en je kunt zelfs een bod uitbrengen. Want pas wanneer beide partijen het koopcontract hebben getekend, kan er niemand meer tussenkomen. Tip: zorg er dan voor dat je bod staat als een huis. Hoe? Laat ons van jou de beste koper maken, zo sleep je misschien alsnog die woning in de wacht.
In het kort
Staat een woning onder optie, dan is de woning voor een bepaalde tijd gereserveerd voor iemand. De woning mag in die tijd niet aan een andere partij verkocht worden.
Staat een woning onder bod dan is de verkoper in onderhandeling met de mogelijke koper. Je kunt proberen de woning alsnog te bemachtigen door een sterk bod te plaatsen.
Oftewel: laat de moed niet direct zakken als je onder optie of onder bod ziet staan!
Meer weten over dit artikel?
Neem contact op met Open makelaars